Арестуваният шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград излязъл от ареста срещу 10 000 лв.

Той бе обвинен в превишаване на властта и правата си и държане на боеприпаси без разрешение за това

Арестуваният началник на „Охранителна полиция“ в Асеновград Тенчо Тенев е освободен от ареста под парична гаранция от 10 000 лв. в петък вечерта. Това съобщи пред репортер на DCnews.bg окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В петък следобед от прокуратурата опровергаха, че Тенев е освободен от ареста срещу 5 000 лв. гаранция и уточниха, че все още се намира зад решетките. 72-часовото му задържане обаче е изтекло вечерта и той е бил пуснат с постановление на наблюдаващия прокурор, уточниха от прокуратурата под тепетата.

Пускат под гаранция от 5 бона арестувания шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград?

Припомняме, че Тенев бе задържан след акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси от началника на сектор „Охранителна полиция“ в РУ на МВР – Асеновград Тенчо Тенев.  На 12 май 2021 г., Окръжна прокуратура – Пловдив го привлече като обвиняем за това, че от месец февруари 2021 г. до 28 април 2021 г., в гр. Асеновград, обл. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – началник на сектор „Охранителна полиция“ към РУ – Асеновград, е превишил властта и правата си и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ – Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева.

Тенчо Тенев бе обвинен и за това, че в дома си в с. Крум, обл. Хасково, е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение – 554 броя патрони от различен калибър.

Прокуратурата за ареста на Тенчо Тенев: Превишил е властта си

Установено е, че бившият шеф на столичния КАТ, който от година е шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград, е превишил властта си, като е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ – Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция.

Полицейският началник е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив.

Както DCnews.bg вече съобщи, Тенчо Тенев е бил задържан на 11 май 2021 г. в сградата на РУ – Асеновград.  Извършени са били процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на девет адреса, иззета е търговска и счетоводна документация,  както и боеприпаси, назначени са експертизи и др.

Арестуваха шефа на Охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев

Тенев е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенчо Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност, а за престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

Снимка: МВР

Подобни статии

Top