Арестуваните миналия петък пловдивски бизнесмени – с обвинения за пране на пари и укриване на данъци

Внасяли прахове и козметика чрез подставени фирми, за да не плащат данъци

Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинения на трима бизнесмени от града под тепетата, които бяха арестувани зрелищно на 1 март в близост до Пешеходния мост.

Арести на бизнесмени в Пловдив?

42-годишният Т.Т. е обвинен в пране на пари, извършено чрез избягване на плащане на данъчни задължения, в съучастие с 38-годишния М.М. и 38-годишната С.Т. Става дума за неплатени данъци в размер на 1 млн.лв., уточниха от прокураутрата.

38-годишната жена и другият мъж са обвинени като съучастници в схемата за пране на пари.

Припомняме, че на 1 март под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив,  съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, е проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са били множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образовано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от тях са повдигнати обвинения за горепосочените престъпления.

Схемата

До момента е установено, че за две години – от месец март  2017 г.  до 1 март 2019 г.,  чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., на 42 г., а съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Т.Т. в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани  и  по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М., на 38 г., който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.

Днес, 5 март 2019 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. Спрямо С.Т. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Съдът е насрочил заседанието за 14.00 ч.

Разследването по случая продължава.

Снимка: Блиц

Подобни статии

Top