Археологически артефакти показват в Музея на медицината

Експозицията „Болести и лечение през вековете“ ще бъде открита в МУ-Пловдив.

Тя представлява вълнуваща разходка в миналото на медицината и разказва, както за страданията, измъчвали от векове човечеството, така и за благородната професия на изцелението и надеждата.

Всеки от посетителите ще има възможност да види уникални антропологични материали с палеопатологията на предците ни – травми, професионални болести, генетични заболявания, сифилис, както и следите от различни лечебни методи – ампутация на крайник, трепанация на череп и много други вълнуващи находки.

В изложбата са включени и археологически артефакти, свидетелстващи за разнообразните медицински практики по земите ни от Античността до наши дни, сред които изпъква колекцията от римски хирургични инструменти, монети с изображения на здравеносни божества, средновековни оловни ампули и съдове за териак.

Гостуващата изложба на Националния антропологичен музей – ИЕМПАМ към БАН и РИМ Шумен „Болести и лечение през вековете“ ще бъде открита в пловдивския Музей на медицината, на 5 март от 12:00 часа, във фоайето на Студентския информационен център на МУ – Пловдив на бул. „Васил Априлов” 15А.

Подобни статии

Top