Археологическият музей в Асеновград показва находките от крепостта Воден (СНИМКИ)

Изложбата се открива тази вечер

Изложба „Археология. Воден. Античност – Средновековие /IV-XIII век/ находки, графична и фотодокументация“ ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в Историческия музей в Асеновград.

Изложбата представя находки, фотоси и друга графична документация, илюстриращи теренната научна работа при проучванията в землищата на селата (днес квартали) Горни Воден и Долни Воден в периода 1976-2014 год. под ръководството на археолога Росица Морева-Арабова.

Скелети с отрязани стъпала и вързани крака намериха край Горни Воден

Крепостта Воден е построена в края на VI-ти и началото на V-ти век.

Тя е имала трапецовидна форма и е заемала площ от около 10 декара. От всички страни е била оградена с крепостна стена. На застрашените от нападение места е имало крепостни кули. В подножието й е било разположено средновековно селище. При опасност жителите му са се криели в твърдината. През ХI-ти век тя е възстановена и за първи път за нея се споменава в устава на Бачковския манастир.

Находките

Археологическите проучвания на екипа на Росица Морева установиха, че твърдината е съществувала до първата половина на ХІІІ век, а след това тя е била ползвана като некропол. В него бяха открити 33 гроба от XIII-ти век, предимно на жени и малки деца. Един от откритите скелети беше на мъж, с отрязани стъпала.

1 2

Подобни статии

Top