Архитектът на стадион „Пловдив“ ще доказва авторските си права (ВИДЕО)

Проектът за реконструкция на стадиона забуксува

Архитектът на стадион „Пловдив“ Валентин Маринов ще трябва да доказва авторските си права. Това съобщи зам.-кметът по спорт, социални и младежки дейности Георги Титюков.

До тази патова ситуация се стигна, след като проектът за реновиране на стадиона мина през експертния съвет на общината (ЕСУТ) и експертите потърсиха кой е носител на авторсвото за проектиране на спортното съоръжение.

Архитект Маринов твърди, че е собственик на тези права, но според Титюков стадионът е проектиран от четирима архитекти. Техните подписи стоят под печата на документацията, която се пази в архивите на общината.

Архитект Маринов е проектант на надстройката на вече съществуващия стадион, заедно с още трима свои колеги.

Зам.-кметът смята, че в този случай авторските права са собственост по-скоро на първия архитект на стадиона, който го е проектирал под името стадион „9-ти септември“ през 50-те години на миналия век. Този човек е починал, но със сигурност има наследници и те наследяват правата от него.

„Така че арх. Маринов трябва да представи по-убедителни доказателства за авторството си„, коментира Титюков. По думите му, ако Валентин Маринов представи доказателства, ще се направи обществена поръчка с един участник. Ако това не стане, ще се обяви поръчка за инженеринг с условието проектът да се прави така, че спортното съоръжение да приема мачове от „А“ групата. Имало обаче вариант и арх. Маринов да обжалва. В такъв случай ще се стигне до забавяне на строителството.

24 хиляди лева ще плати общината за техническото задание, а общо за проектиране са планирани 600 хиляди лева в 11 етапа, припомни Георги Титюков. Планираната мащабна реконструкция предвижда той да има 45 000 места.

Снимка: SNews.bg

Подобни статии

Един коментар

  1. титюхчо написа:

    Чакат архитекта да занесе съответният % от „доказателствата“, които да ги убедят

Top