Архитекти от цялата страна представят проекти на знакови обекти в Пловдив

27 архитекти от цялата страна ще представят шест знакови за Пловдив обекти

Пловдив ще бъде домакин на представянето на курсовите проекти в рамките на курса за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство.

Официалното откриване е в 9.30 ч.  в малката конферентна зала, 2 ет.

В рамките на инициативата 27 архитекти от цялата страна ще представят шест знакови за Пловдив обекти, а именно: Археологически комплекс „Небет тепе“, аптека „Хипократ“ на Съборна 16, къща „Нишанян“ на ул. „Хан Омуртаг“ 1, Сградата на старото кметство на Хр. Г. Данов 21, жилищно-търговска сграда на ул. „Хр. Г. Данов“ 17 и къщата на „Стефан Обрейков“ на „Софроний Врачански“ 12.

„Представянето ще се състои под формата на над 40 табла, включващи резултати от направеното през 2018 г. проучване, заснемане и предложения за адаптация“, коментира арх. Петър Петров, делегиран  представител на Ecole de Chaillot, гр. Париж и главен архитект на район „Централен“.

Под ръководството на престижната френска образователна институция курсът се провежда за осми пореден път в България, като през 2017-2019 г. за първи път домакин е Пловдив. „Това се случи благодарение на подкрепата на Община Пловдив в лицето на кмета инж. Иван Тотев, който подпомогна  организаторите от  сдружение „Форум Алтернатива“ по отношение на осигуряването на терен за провеждането на курса,“ допълни арх. Петров.

Курсът за професионално обучение на архитекти по опазване на недвижимото културно наследство се реализира благодарение на Ecole de Chaillot, гр. Париж, в партньорство с Община Пловдив, Френския културен институт, Министерство на културата, УАСГ София и КАБ.

След приключване на защитата на курсовите работи, в събота 23.02. от 13.30ч. във фоайето на ДК „Борис Христов“ ще бъде открита изложба.

Всеки, който се интересува от работата на курсистите може да присъства на защитата.

Подобни статии

Top