Архитекти: Знаковите сгради в Пловдив да излязат от анонимност!

Пловдивските архитекти настояват знаковите сгради в Пловдив

да бъдат обозначени с имената на техните автори. Това става ясно от позиция на пловдивската структура на Камарата на архитектите в България, разпратена до медиите.

„Отдавна се обсъжда в пловдивската колегия, че е крайно време сградите на града ни да излязат от анонимност.  Смятаме, че е важно, минавайки покрай стойностни  постройки, да се знае, кои са техните автори, през коя година са построени и за какво са били предназначени. Това е уважение не само към труда и творчеството на архитекта, но и към историята на града ни“, пишат от камарата.

Оттам съобщават, че вече е монтирана първата табела. Тя обозначава сградата на Дома на науката и техниката. Автори на архитектурния проект са арх. Милчо Сапунджиев и арх. Кольо Колев с голям колектив около тях. Сградата е построена през 1985 г.

Като пилотен проект табелата е  изцяло финансирана от КАБ Регионална колегия – Пловдив. Водят се разговори с Община Пловдив  да се направи подбор на следваща група от сгради, посочват от камарата.

„Желанието на КАБ Пловдив е да се продължи с Дома на младоженците, Дома на новороденото, Кино Космос, изложбената зала на ДПХ на ул. „Гладстон“ и др.“, настояват архитектите. И допълват:  „Това са сгради, чиито автори заслужават уважение, въпреки,  че до голяма степен са амортизирани и с нерегламентирани  вътрешни и външни промени“.

От регионалната колегия се надяват инициативата им да бъде подкрепена от община Пловдив.

Подобни статии

Top