Църквата чества Свети Дух - DC news

Църквата чества Свети Дух

Свети Дух се отбелязва на 51-я ден след Великден

Българската православна църква отбелязва днес празникът на Свети Дух. Празникът е установен от Църквата заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий.

Свети Дух се отбелязва на 51-я ден след Великден – денят след Петдесетница. Всяка година той се пада в понеделник. Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с честваният предния ден празник – Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. 

В понеделник след Петдесетница църквата прославя Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения.

В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята.

Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. На тази основа са изградени забрани и обредни действия, характерни за Русалската седмица. За да се предпазят от нечистите сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.

Подобни статии

Top