Арменците у нас отпразнуваха Коледа, тази година служба имаше и във Варна

Арменците в България отпразнуваха Коледа и Богоявление на 6 януари.

Празникът за тях започна по традиция още на 5 януари вечерта, когато в арменските храмове се отслужва литургия за Бъдни вечер.

В Пловдив в навечерието на Рождество беше отслужена литургия за Бъдни вечер в църквата „Сурп Кеворк“. По време на службата отец Храч Мурадян раздаде причастие на вярващите и освети десетки нарове, символ на плодородието и благополучието през тази година.

Ритуалът за освещаване на плодовете се извършва от няколко години в Пловдив и останалите храмове в страната. Арменците вярват, че нарът има 365 зрънца – толкова, колкото са дните в годината, а плодът е един от символите на Армения и на църквата.

След освещаването отец Мурадян изнесе от благодатния огън от олтара и запали свещичките на дошлите на литургията деца-скаути (коледари), които поведоха празнично шествие и обиколиха всички домове, в които живеят арменци, за да разнесат светлината на Рождеството.

1 2 3

Подобни статии

Един коментар

  1. Мариам написа:

    Искрени благодарности на Отец Храч, че в тези „размирни“ за арменската общност в България време успява да запази усмивката си и да дари вярващите арменци в Пловдив с любов и внимание.

Top