Артилеристите в Асеновград празнуват

Честване Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, 106 години Одринска епопея  и 91 години от създаването на 4-ти Артилерийски полк

Двудневни тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 106 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 91 години от създаването на Четвърти артилерийски полк ще се проведат в  Асеновград. Честванията започват днес в гарнизон Асеновград.

От 10.00ч. на строевия плац на 4-ти полк командирът на полка – полковник Лъчезар Мишев ще награди отличили се военнослужещи и цивилни служители.

От 10.30ч. пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от    1-во и 3-то Планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк, ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Паметникът се намира в казармения район на 4-ти Артилерийски полк. Строен е в периода 1922г./1923г., във връзка с честването на десетата година от Балканската война. През 2008г. беше възстановен с доброволен труд и дарения на военнослужещи от полка, от община Асеновград и фирми от града, а през 2011г. бяха възстановени и двете плочи с имената на загиналите артилеристи в двете Балкански войни. 

От 11.00 ч. свещеници от Асеновградска духовна околия ще отслужат празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район на 4-ти Артилерийски полк.

Кулминацията на тържествата ще е на следващия ден, 12 март от 11.00 ч., на площад „Академик Николай Хайтов”  с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

От 11.30 ч. ще започне тържествoто, посветено на празника. Слово ще произнесе командирът на Четвърти артилерийски полк – полковник Мишев. Ще бъдат прочетени поздравителни адреси по повод празника.

На церемонията с предметни награди ще бъдат наградени военнослужещи от Министъра на Отбраната, Началника на Отбраната и Командира на Сухопътните войски.

1 2 3

Подобни статии

Top