Асен Василев: Има информация, че се подготвят акции с брашното и захарта, като тази с олиото - DC news

Асен Василев: Има информация, че се подготвят акции с брашното и захарта, като тази с олиото

Няма да има драстични движения в цените на тока за бита, посочи вицепремиерът

„Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което всичко се успокоява, като това е синхронизирано с организирано медийно отразяване“, коментира пред БНР вицепремиерът Асен Василев по повод на масовото закупуване на олио и опашките за бензин преди това.

„Имаме информация, че подобни акции се подготвят с брашното, със захарта. Това са едни медийни истерии, които се организират, без да има никаква база“, посочи той.

„Има запаси на слънчогледово семе за 4 години“, даде пример Асен Василев.

Относно критиките на ГЕРБ за посредници в покупката на зърно за Държавния резерв Асен Василев уточни:

„Зърното се купува на борсата. Посредници няма. Борсовият механизъм е най-прозрачният механизъм да се купи това зърно“.

По думите му най-важно за правителството е да се подсигури продоволствието до реколта 2023.

„В момента в България има около два пъти повече зърно, отколкото ни трябва и има много голям натиск всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България“, отбеляза Василев.

Според вицепремиера държавата е могла да реагира и „по-грубо“, като в Сърбия или Унгария, където износът е бил директно забранен.

„Трябва да може да се изнесат излишните количества зърно, но ако видим, че не може да се подсигури продоволствието, може би и ние ще тръгнем в тази посока“, категоричен бе вицепремиерът.

Няма да се удължава мораториумът върху цените на тока

„Няма нужда от удължаване на мораториума върху цените на тока. Регулаторът не вижда причина за вдигането им“, посочи още той в предаването „Неделя 150“.

„Поне според регулатора няма да има драстични движения в цените на електроенергията за бита“, добави Василев.

„Специално за електроенергетиката ние сме много малко зависими от войната. Гориво за АЕЦ „Козлодуй“ има до 2025 г. Въглищата са си наш национален ресурс. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени“, каза още той.

„В момента 80 на сто от енергията се продава за ден напред, което прави пазара изключително непрогнозируем и скъп“, подчерта Асен Василев.

„С новите механизми за пазарен сегмент 12 месеца, 18 месеца ще можем да се „разкачим“ от пазара за ден напред“, допълни той.

„Има спестявания и буфери в бюджета, които да покрият разходите за бежанците от Украйна, преди те да бъдат възстановени. Към този момент не се пипат инвестиционните разходи“, обясни вицепремиерът. И допълни, че в момента разходите се изразяват в пълен пансион – нощувка и три хранения на ден. Не се предвиждало да се дават средства в брой.

Василев изтъкна още необходимостта „да се огледат структурата и съставът на въоръжените сили и да се вземат тежки решения, които с десетилетия са били отлагани“.

„ТЕЦ 1, 2 и 3 остават да работят, няма да се закриват мощности от тях“, потвърди вицепремиерът относно мощностите в Маришкия басейн. По думите му ще има периоди от годината, когато няма да ги използваме.

„Ние си запазваме мощностите, можем да ги използваме, когато ни трябват„, поясни Василев.

„Стратегическа цел на страната беше да не заменяме въглища с газ – това означава да заменим местен, наш си ресурс, с вносен, при който нито имаме контрол над цените, нито над сигурността на доставките“, каза още Асен Василев и добави, че идеята е да се удължи живота на нашия ресурс. Така според него  ще вървим „от въглища към зелено, а не въглища-газ-зелено, както беше преди това“.

Започнало е обследване как най-бързо да бъде построен поне още един реактор

„Атомната енергия няма как да е в Плана за възстановяване. В момента Министерство на енергетиката започна обследване как най-бързо да може да бъде построен още един реактор поне, най-вероятно в „Козлодуй“, тъй като там има готова площадка с ОВОС, има сглобен екип също така. Може би и втори. Ако го започнем 2022-ра, ще го имаме 2028-2029-2030-а. За да можем да вземем енергията и да я използваме, когато ни трябва, на нас ни трябва да бъде складирана“, заяви Асен Василев във връзка с бъдещото производство на батерии. Поканени са всички големи производители на батерии, целият процес ще се ръководи от Европейската банка за възстановяване и развитие, така че „да няма игрички на местна почва“, отбеляза Василев.

„Със сигурност не сме склонни да преглътнем ако някой краде, да не бъде наказан“, каза още Асен Василев относно заявените през седмицата от депутата от Продължаваме Промяната Александър Дунчев злоупотреби в системата на горите.

Снимка: БНР

Подобни статии

Top