Асен Василев: Няма да има увеличение на минималната заплата от юли - DC news

Асен Василев: Няма да има увеличение на минималната заплата от юли

Бензиностанциите използвали момента да натрупат повече печалба

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, не е разумно в рамките на една година да се вдига два пъти. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в ефира на NOVA.

От догодина минималната работна заплата ще се повишава по формула, за да има предвидимост и яснота. В отговор на въпрос дали от юли ще има необлагаем минимум, министър Василев, посочи, че няма да има, тъй като са поели ясен ангажимент.

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”, каза още вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по повод цените на горивата.  Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията. Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК.

„Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки.

Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

„Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин”, каза Василев и заяви: „Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията”.

Запитан дали страната ни е получила нови инструкции за плащанията, той каза, че доколкото знае не сме получавали нищо от „Газпром”. По-информиран по въпроса бил енергийният министър.

Парното ще поскъпне, но няма да е 4 пъти по-скъпо

„Парното със сигурност ще поскъпне“, каза министър Василев. Няма обаче да е 4 пъти по-скъпо. „10-15 до 20 процента”, посочи финансовият министър. И допълни, че не вижда причина да се покачва цената на водата.

Запитан дали страната ни ще даде „зелена светлина” на Северна Македония за преговорите за членство в ЕС, Василев каза, че не е чул такива обсъждания.

„Не е ясно какво ще се случи при инфлацията при храните през септември”, призна вицепремиерът.

„Индия затвори пазара за износ на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за износ на зърно. Цените на зърното се вдигнаха 4 пъти през март. Ние имаме достатъчно зърно, но цените ни зависят от световните пазари”, подчерта вицепремиерът.

Той посочи, че правителството работи за приемането ни в еврозоната до 2024 г.

„Не мисля, че ще има тази година предсрочни избори”, каза още Асен Василев.

Източник и снимка: NOVA

Подобни статии

Top