Асен Василев: Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България - DC news

Асен Василев: Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

Това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи така, че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото, каза вицепремиерът

„На днешното си заседание правителството прие Плана за въвеждане на еврото в Република България. Това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи към банките, към платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как да се извърши превалутирането на депозити и заеми, така че да можем на 01 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото“. Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той допълни, че предстоят редица законодателни промени, които са необходими, в т.ч. промяна в Закона за БНБ.

„Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г. в еврозоната, отнема поне 18 месеца, така че нямаме много време за отлагане на оперативната работа. Има редица дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва извършат, за да са готови да работят в евро. Предстои да бъдат променени редица закони, като с последната законодателна промяна ще се приеме и финалната дата за приемане на еврото“, каза още той.

Министър Василев подчерта, че оттук нататък работата по Плана ще продължи в парламента, ще бъдат проведени и широките обществени дискусии по време на процеса на присъединяване на България към еврозоната. Вицепремиерът напомни, че Планът е  публичен от юли 2021 г.

„Някои от основните мерки в него са свързани със защитата на потребителите – 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждане на еврото цените на стоките да се публикуват и в двете валути, за да се избегнат недобросъвестни търговски практики при превалутирането. За търговците е предвидено да има двойна каса – в лева и в евро, в рамките на един месец, за да не се налага да държат големи наличности и в двете валути. Курсът е фиксиран“, съобщи Асен Василев.

Финансовият министър заяви, че в момента се работи по анализа на БНБ и МФ за ефектите от въвеждането на еврото и след финализирането му ще бъде публикуван. Той напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и след провеждане на широкомащабна информационна кампания, която ще се основава именно на направения анализ.

Василев допълни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като страната е с фиксиран курс лев-евро.

Документът е публикуван ТУК.

Подобни статии

Top