Асена Сербезова пред депутатите от „Възраждане“: Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт

Никоя ваксина не предпазва на 100%, добави здравният министър

Здравният министър проф. Асена Сербезова провежда среща с депутати от партия „Възраждане“. Разговорът се провежда на фона на големия протест пред Народното събрание, организиран от парламентарно представената формация. При него демонстранти опитаха да щурмуват сградата на парламента. Те настояват за отпадане на зеления сертификат.

„Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19”, заяви Сербезова по време на срещата.

„Никоя ваксина не предпазва на 100%. Действието на отделните ваксини е между 60 и 90%, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но останалите 70 на сто ваксините ги пазят от тежко протичане“, подчерта тя.

„Има натрупани настроения, недоверие, паника и страх, с които започна управлението на пандемията преди 2 години. Сега ние берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено. Ваксинацията трябва да е доброволен процес“, заяви министър Сербезова.

Тя обяви, че основният критерии за въвеждане на мерки са заетостта на интензивните легла и недостигът на медицински персонал. „Това ще бъде ключово за нас. Системата не е блокирала, но тя на определени места и области се затруднява и затова понякога се налага да се спират плановите операции”, добави Асена Сербезова.

Срещата продължава, вижте повече на живо:

Снимка: стопкадър Фейсбук/Костадин Костадинов

Подобни статии

Top