Асеновград иска 1,8 милиона лева от държавата за укрепване на двете най-сериозни свлачища в района

Близо милион и 800 хиляди лева поиска Община Асеновград от държавния бюджет за укрепване на двете най- големи свлачища в района на града.

Засегнати от свличане на земна маса са пътят към квартал Горни воден и манастирския комплекс “ Свети Свети Кирик и Юлита“, както и отсечката към историческата Асенова крепост.

Свлачището под националния паметник  Асенова крепост  завзема около 50 метра от пътя, а обследване на специалисти е установило, че там заради свличането на земята се е получила деформация на асфалта и на метри извън свлачищния процес.

Проблемът  е решен временно с обезопасителни ленти и предпазни чували, но се налага изграждане на отводнително съоръжение за отвеждане на повърхностните дъждовни води. За противодействие на ерозията са необходими около 470 хиляди лева, като сумата нарасна двойно от началото на активирането на процеса миналата година.

„Притеснени сме, че валежите и последващото засушаване ще доведат до нови активни процеси“, коментира кметът на града д-р Емил Караиванов. От градската управа са внесли  трето искане в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет с настояване за отпускане на необходимата сума.

„Няма как да пристъпим към активни действия и овладяване на свлачището, защото общината трудно може да отдели пари за укрепване на зоната“, каза още кметът д-р Караиванов.

С поредно писмо община Асеновград уведомява държавата и за другото голямо свлачище в района. То е между двата квартала Долни и Горни воден. Шест години след като основният път за високата зона пропадна, участъкът беше укрепен, но геоложки проучвания показват, че  спешно се налага изграждане на отводнителна система.

До края на месеца проектът ще бъде готов, но  строителните дейности ще струват близо милион и 300 хиляди лева. „Абсурдно е Общината да отдели такава сума от бюджета си|“, каза кметът.

Управата на града очаква решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и до есента се надява да получи поне половината сума от държавата, за да започнат процедури по укрепване и отводняване на двата свлачищни участъка.

 

Подобни статии

Top