Асеновград иска 200 хиляди за свлачището под Асенова крепост

200 хиляди лева ще струва  укрепването на свлачището под Асенова крепост. Количествената сметка е изготвена от екип проектанти, а идейният проект вече е внесен за обсъждане пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

С парите ще бъде изградена система от съоръжения, която да спре свлачищния процес. Ще се построи и отводнителен канал и ще се възстанови пропадналия пътен участък, обясни инж. Петър Бояджиев, заместник-кмет по строителството в общината.

Дейностите по възстановяване ще започнат след Нова година, когато общината трябва да бъде готова с работните проекти.

В момента няма ново свличане на земна маса, въпреки дъждовете от последните седмици. Районът продължава да бъде обезопасен с чували, метални пана и предпазни ленти. Дължината на пропадналия участък е около 50 метра, а свлачището е погълнало  половината от пътното платно. Там денонощно дежури полицейска охрана, а движението в участъка на тежкотоварни автомобили е забранено.

Пропадналата земна маса скъса и магистрален електропровод, затова от месеци пешеходната зона към историческия паметник Асенова крепост не е осветена.

 

 

Подобни статии

Top