Асеновград остава без търговски център най-малко половин година

Ремонтът на подплощадното търговско пространство ще започне най-рано напролет

Спешен ремонт на Търговския център започва община Асеновград. Най-големият  обект  за търговия в града ще остане затворен най-малко 6 месеца, а търговците ще трябва да напуснат помещенията. Това решиха днес съветниците на последното а годината заседание на местния парламент.

32-ма старейшини подкрепиха докладната на кмета д-р Емил Караиванов, че сградата е опасна от възникване на инциденти, застрашаващи живота на хората, които работят или посещават обекта.

Последното обследване от специалисти на състоянието на т.н. второ площадно ниво на централния площад „Акад.Николай Хайтов“, което е и покрив на Търговския център в града  е констатирало нарушение на бетонното покритие, корозирала армировка и прогнила ламарина. Затова ремонтът е наложителен, но тепърва ще се прави количествена сметка колко ще струват дейностите“, обясни заместник-кметът по бюджет и финанси Тамер Бейсимов. Тепърва ще се премахва окачения таван и ще се разкрива покрива, за да се определи степента на пораженията върху конструкцията.

Той отговори на въпрос на общинския съветник и председател на групата на ПП ГЕРБ  инж. Костадин Яков. От трибуната на местния парламент Яков  попита още дали търговците от подплощаното ниво ще бъдат преместени на други общински терени.

„Не разполагаме със свободни помещения, за да настаним търговците. След решението на Общинския съвет наемателите ще бъдат предупредени и в рамките на два месеца трябва да напуснат търговския обект“, каза кметът д-р Емил Караиванов.

В момента заетата търговска площ е по-малко от 50 %. От общо 86 клетки, ангажираните помещения са едва 35.

Търговският център от години се нуждае от сериозен ремонт. През 2005 година обектът беше затворен за девет месеца,  след  големия пожар през януари същата година. Два месеца по-късно, през ноември експлозия, предизвикана от самоделно взривно устройство отново изгони търговците.

От тогава търговската площ търпи единствено козметични ремонти, а условията отказват голяма част от бизнеса да наема помещения в подплощадния обект. Много отдавна самите търговци настояват за незабавни ремонтни дейности заради множеството течове и наводнения в сградата.  Последният ремонт е от преди няколко месеца, когато от бюджета на дейност „Пазари и тържища“ бяха отпуснати 20 хиляди лева за  обновяване на окачения таван в санитарните възли и в търговската част, шпакловане и боядисване на стените, подмяна на счупени плочки.

 

 

 

 

Подобни статии

Top