Асеновград отбеляза Националния празник – 3 март (СНИМКИ)

Д-р Христо Грудев: Героизмът ни задължава да надскочим делничното днес, за да бъдем силни и горди утре

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев поднесе венец на гроба на прапоршчик Вишняков в двора на храм „Свети Димитър“ днес, на 3-ти март, когато България чества годишнината от своето Освобождение от османско иго. Панихида в памет на загиналите герои извършиха асеновградски свещеници.

Пред НЧ „Родолюбие“ последва слово на кмета д-р Грудев.

„Днес ние отбелязваме 143 години от Освобождението на България. Ден величествен, в който българският народ вижда със светли букви своята 500-годишна мечта, усеща, че времето е различно, тържествено, патетично. В днешния ден миналото и настоящето се срещат, за да пребъдат в идното. Свеждаме глави пред героите, мълчим и почитаме безгласно святото време на нашето „вчера“, защото то е белязано от думи като болка и страдание, саможертва и борбa. Нашите герои са написали думата СВОБОДА с кръвта си. Угасвали са в чуждите земи с отворените очи към отечеството, но никога не са предали своя идеал. Важно е да помним, че Вазовите думи: „Лудите, лудите – те да са живи“ се отнасят за всички онези смели до безумие българи, които дават живота си в името на това, ние днес да бъдем свободни. Героизмът на тези хора ни задължава да надскочим и превъзмогнем делничното, за да бъдем силни и горди „утре“, каза пред присъстващите кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

В чест на националния празник на България, под звуците на химна, бе издигнато и българското знаме, а всички присъстващи бяха вперили поглед във флага, застинали и потънали в патриотични мисли.

Финалът на празничната програма за 3-ти март в Асеновград бе поставен от концерт с изпълнения на възпитаниците от Музейната музикална школа към Историческия музей в града, с ръководител Веселина Пашалиева.

Подобни статии

Top