Асеновград отбелязва 95-годишнината от рождението на Борис Димовски с изложба

Навършват се 95 години от рождението на големия български художник – график и карикатурист

По този повод в Градска библиотека – Асеновград ще бъде открита фотодокументална изложба „Люти чушки” на Музея  на хумора и сатирата- Габрово, която представя емблематичния сборник на Радой Ралин, илюстриран от Борис Димовски. Гражданите и гостите на града могат да видят и пишещата машина на Радой Ралин.

Сборникът „Люти чушки“  е публикуван през 1968 година. Съдържа народни епиграми, подбрани и озаглавени от Радой Ралин и илюстрирани от Борис Димовски. Комбинацията от популярна римувана сентенция, към която авторите добавят заглавие и изображение, и така я осъвременяват и придават нови смисли, превръща епиграмите- карикатури в популярно сатирично четиво.

Те лесно се запомнят, рецитират и мислено се “ дописват“ от читателя с още асоциации и критики към несправедливостите в социалистическата действителност, които не се коментират открито в обществото, но с които всеки те е сблъсквал. Илюстрованите епиграми езоповски назовават дълго неизказани проблеми и дават на читателя удовлетворението, че принудителното обществено мълчание е отмъстено.

Епиграмите, събрани в „Люти чушки“ , започват да се появяват в пресата още през 1964. Ръкописът на Радой Ралин е предаден на издателство “ Български художник“ през 1964, илюстриран е от Борис Димовски през 1966, след което почти две години бива редактиран и проверяван. Така например епиграмата „Скрита резерва: Не е Тодора за пред хора“ отпада заради връзката, която читателят би могъл да направи с името на министър-председателя Тодор Живков.

Книгата е одобрена за печат през май 1968, а през юни е взето е решение за впечатляващия тираж от 40 000 копия. Очаква се сериозен пазарен успех, с който “ Български художник“ да постигне издателския план. Книгата е отпечатана през есента на 1968 година.

Дългият път от ръкописа до печатното издание, продължил четири години, приключва имено в края на бурната 1968- годината , в която властта е силно притеснена от случващото се в Чехословакия и е взела редица мерки да предотврати подобен сценарии на родна почва.

Изложбата ще бъде открита на 20.10.2020 г. от 17.30 ч. и ще гостува до 20.11.2020 г.

Подобни статии

Top