Асеновград отбелязва Деня на туризма с преход до „Лястовичи вир“

Всеки може да участва, маршрутът не е труден

Общинското предприятие за туризъм на Община Асеновград и Сдружение „Устремени“ организират туристически преход по повод днешния Световен ден на туризма. Тази година датата се пада в неделя, което е добра възможност за участие на повече хора. Инициативата се провежда за 4 пореден път и за включване в нея не се заплаща такса, рзказват от Общината.

Не е необходимо участниците, които ще се включат, да притежават туристическа подготовка. Трасето е изключително леко и достъпно. Целта е да се популяризира пешеходният туризъм, да се мотивират хората да се движат повече пеша и да опознаят красотата на Родопите в асеновградския край.

Стартът е в 10 часа от центъра на село Долнослав. Преходът ще започне с беседа за красивите вековни чинари и културно-историческото наследство на района. После маршрутът продължава през обзорната местност Къркарман и достига го атракционното селище Wild. Трасето ще премине и през места, на които се открива незабравима гледка към язовир „Сушица“ и голяма част от Горнотракийската низина. Малко след това, туристическият преход ще навлезе в гористата долина на река Голяма Сушица. Достигайки до водопада, всеки ще има възможността да направи снимки, за да запечата посещението си на това изключително красиво място. Ще остане време и за обяд. В 14,00 ч. групата тръгва по обратния маршрут и около 16,00 часа е очаква преходът да приключи на същото място, откъдето тръгна. Общото време за преминаване на маршрута е 6 часа. Трасето е подходящо за деца, както и за туристи със средно добра или ниска физическа подготовка.

Транспортът до началния пункт е личен ангажимент на участниците. Щеки всеки може да си носи по своя преценка, ако има нужда от такива. Обувките трябва да са удобни за разходка в планински и полупланински местности. Добре е туристите да си носят вода или течности – поне 2 литра, както и пакет суха храна.

При неблагоприятна прогноза за времето и евентуална отмяна на събитието или промяна на маршрута ще бъде съобщено своевременно. При провеждане на прехода ще се спазват всички противоепидемични мерки, указани в заповедите на Министерство на здравеопазването към настоящия момент. За участие в събитието се попълва декларация за информирано съгласие.

Подобни статии

Top