Асеновград отпразнува 3-ти март с ансамбъл „Тракия“ (СНИМКИ)

Асеновград отпразнува свободата

„Трети март е част от нашата национална идентичност с развети трикольори, не само пред сградите на институциите, но и пред домовете ни, както и осъзнаването да се приемем за равни и пълноценни помежду си като етнос, вяра и принадлежности на професии и стандарти.” – с тези думи кметът на община Асеновград Емил Караиванов се обърна към своите съграждани по повод Националния празник на България.

Честването на Националния празник в Асеновград започна с панихида в памет на загиналите за освобождението на България и поднасяне на цветя на гроба на прапоршчик Вишняков в храм „Св. Димитър”. Заупокойна литургия за загиналите и отдали живота си за нашата свобода отслужи архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан и свещеници от асеновградска духовна околия. Цветя на паметника положи кметът д-р Караиванов, както и народният представител от Асеновград Манол Генов, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, общински съветници, културни институции, неправителствени организации и граждани.

Празникът продължи на пл. „Академик Николай Хайтов”, където бе построена почетна рота от военно формирование 24490 – Асеновград. Строят прие зам.- командирът на поделението подполковник Красимир Ташев. Националния флаг бе издигнат под съпровода на химна на България.

Тържественото слово за празника към всички асеновградчани отправи кметът на общината Емил Караиванов.

Програмата на площада завърши със спектакъла „Майка България” в изпълнение на фолклорен ансамбъл„Тракия”.

В ранния следобед Караиванов ще бъде специален гост на откриването на обновената историко-етнографска сбирка на с. Избеглии в местното читалище по случай 140 г. от Освобождението на България.

От 17:00 часа отново на пл. „Академик Николай Хайтов” ще се вие празнично хоро с Виевската фолк група, което ще завърши с празнични илюминации.

Подобни статии

Top