Асеновград отпразнува 3-ти март (СНИМКИ) - DC news

Асеновград отпразнува 3-ти март (СНИМКИ)

С богата програма бе отбелязана годишнината – 145 години свободна България

Десетки асеновградчани се стекоха на площада пред община Асеновград за да отбележат 145 години от Освобождението на България. Въпреки дъждовното време, хората излязоха, за да отпразнуват националния празник. Кмет Градоначалникът поднесе венец на гроба на прапоршчик Вишняков – в двора  на храм „Св. Димитър” в Асеновград. Отслужена беше панихида в памет на загиналите за Освобождението на България. Последва слово на архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. Освен кметът, цветя и венци поднесоха и председателят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев, общински съветници, общественици, граждани. Празничната програма продължи на обновения централен площад „Акад. Николай Хайтов“ и в Градската библиотека.

С вълнуващо слово кметът се обърна към съгражданите си.

„Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние отново преоткриваме и преосмисляме свободата, като ценност. Онази свобода, която не идва отвън, не се дарява като дреха, къща или пита хляб, а се случва в мислите и делата на хората, освободени от оковите на столетия мъка, страдания и загубено достойнство. Онази свобода, отгледана в монашеската килия на Паисий, преминала през черното бесило на Левски, през песните на Ботев и куршума на Вола, през хвърковата чета на Бенковски. За нас, българите, тя е белязана с особен знак – на страдание, порив и мъжество. Тя е символ на достойнството ни, като народ, и наша отговорност пред бъдещето“, каза Грудев.

Присъстващите станаха свидетели и на военен ритуал по издигане на националното знаме на България, под звуците на химна. Честването на 3-ти март в Асеновград завърши със спектакъл „Обичам България”. В празничния едночасов концерт участие взеха Елена Василева, Музейната музикална школа, Фолклорна група „Надежда Хвойнева“, „Театрална работилница за мечти“, Клуб за народни танци „Феникс“ и ПФА „Станимака“. А Исторически музей – Асеновград предложи свободен достъп за посетители.

Подобни статии

Top