Асеновград побелява! Стотици малки булки тръгват под знака на красотата на Еньовден

Малки калиници стават част от 100-годишен празник в Асеновград

Всяка година на Еньовден в родопския град се организира единственият по рода си в България празник Калиница. Образът на Калиницата се свързва с този на малката Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Бог от нейните родители, когато е била на 3-годишна възраст.

Народният обичай започва от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с „мълчана вода“ нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец.

Празникът продължава с традиционното литийно шествие на малките „булки” до храм „Св. Богородица – Въведение”, което ще завърши в градския парк с празнична програма за калиничките с участието на детски вокални групи и връчване на подаръци и грамоти.

На финала се избира най-хубавата калиничка,  Това ще стане по време на конкурса „Мини Мис и Мини Мистър Асеновград“ за деца от 4 до 14 годишна възраст. Празненствата ще продължат с модерни и фолклорни танци, популярни изпълнители и модно ревю.

По случай 60-тия си рожден ден Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград

Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника. Звездата  на поп музиката ще подари емблематични песни на съгражданите си.

Всяка година празникът се превръща в общоградски и продължава през целия ден.

Подобни статии

Top