Асеновград посреща края на извънредното положение с шествие за Преполовение

С литийно шествие в Асеновград ще бъде отбелязан големият християнски празник Преполовение.

Денят се чества 25 дни след Възкресение Христово и преди Петдесетница. Празникът съвпада и с отмяна на извънредното положение, в което се намира страната ни от 13 март.

На този ден по традиция се изнася чудотворната икона на Света Богородица – Елеуса и с тържествено литийно ществие, което има над 120-годишна история, се отнася до Бачковския манастир.

От 9 часа в храм „Света Богородица – Благовещение“  ще започне архиерейската света Литургия. Час по-късно, под звъна на църковните камбани и духовия оркестър на местното военно поделение ще тръгне тържествено шествие с чудотворната икона на Божията майка.

Заради предприетите мерки и въведените ограничения заради КОВИД -19 литията ще бъде кратка и ще премине единствено по улица „Цар Иван Асен II“ и Железния мост в града, след което светинята ще бъде отнесена до Бачковския манастир.

Задължително ще се  спазват изискванията за социална дистанция и хората, които участват в шествието трябва да се движат на разстояние. Вярващите трябва да бъдат с предпазни маски. Носенето на чудотворната икона ще става само с ръкавици. Засилено полицейско присъствие ще следи спазват ли се мерките за безопасност.

„Литийното шествие, което се провежда по традиция ще  е напълно съобразено със ситуацията в България.  Християнинът е дисциплиниран и няма да наруши дейстеващите разпоредби на  Светия синод и правителството“, заяви отец Йордан Георгиев, Архиерейски наместник на Асеновград.   За жителите на Асеновград и Бачково това е важен и дългоочакван ден, един от най-тържествените в местния календар.

В късния следобед шествието потегля обратно към Асеновград, където иконата на Богородица се посреща с тържествения звън на всички църковни камбани.

Подобни статии

Top