Асеновград посреща туристи за третия поход до хижа Марциганица

Любители на планината от цялата страна се събират в Асеновград, за да вземат участие в третия национален поход „Асеновградски върхове и пътеки”. Той ще се проведе този уикенд и се очаква в него да се включат повече от 200 туристи.

Двудневният туристически преход включва преминаване през една от най-атрактивните планински пътеки, известна като „Асеновградското конче”. Тя дава възможност на туристите да се насладят на красиви панорами към Горнотракийската низина и Родопа планина.

Трасето минава през защитената местност „Лале баир” и резерват „Червената стена”. За първи път участниците ще посетят и известната „Самолетна” пътека, където преди 30 години военен самолет се разбива в района на хижа „Безово”. Част от близките маршрути в района е и най-новата туристическа атракция -пещерата „Добростански бисер”.

Няколкото параклиса по пътя дават възможност на планинарите да запалят свещ за здраве. Маршрутът, подбран от организаторите, открива гледки към тракийските скални светилища Беланташ, Караджов камък и връх „Кръстов“ (Кръстова гора), които образуват сакрален триъгълник в свещената утроба на Родопа.

Съпътстващи атракции са възможност за обиколки с коне в района, тандемен полет с парапланер или обиколки с колело по маршрутите около хижата и Добростанското плато, Трасето е с обща дължина от 25 километра и се преминава дори от неподготвени туристи. Бяло-жълта маркировка указва посоката на движение по планинския маршрут.

Ентусиастите тръгват тази събота от площада пред паметника на Цар Иван Асен II. Звукът на родопската гайда ще ги съпроводи към планинското приключение. Извозването на багажа и автобусният транспорт са безплатни. Тъй като хижа „Марциганица” не работи от години участниците в похода ще спят на палатки и със спални чували.

Подобни статии

Top