Асеновград празнува 140 години свобода

Изложба „Нашето Освобождение“ гостува в Асеновград

С поклонение пред паметника на генерал Виктор Дандевил Асеновград ще отбележи 140 години от  освобождението на града от османско робство.

Честванията започват точно в 12 часа, когато асеновградчани ще почетат паметта на загиналите за свободата и ще поднесат венци и цветя. Пред лика на руския освободител кметът на града д-р Емил Караиванов ще произнесе официално слово по повод годишнината от събитията на 18 януари 1878 година.

В програмата ще се включат деца от ОУ „Ангел Кънчев” със  специалното участие на Представителен духов оркестър на Военновъздушните сили в Пловдив.

Отбелязването на знаменателната годишнина ще продължи с откриване на гостуващата изложба „Нашето Освобождение“ на Регионален военноисторически музей – Плевен. Експозицията показва в различни посоки хода на Руско-Турската война.

Сред 63-те експоната присъства богата сбирка от огнестрелно и хладно оръдие, отделено е място  на т. нар. артилерийско имущество, представени са множество медали и наградни знаци, какво и предмети от военния бит.

Интересен  акцент в изложбата  са реликвите от бойните полета, които включват кръстове, нагръдни икони и триптиси, намерени в гробовете на руски войници. Художествен фон на експозицията дават шестте живописни платна, които представляват портрети на руски генерали, паметници и моменти от войната.

Изложбата е подредена в залите на Историческия музей. Тя ще бъде открита в 17:30 часа и може да бъде разгледана до края на месец март.

Подобни статии

Top