Асеновград се готви за уникалния обичай "Калиница" - DC news

Асеновград се готви за уникалния обичай „Калиница“

Подробна програма за обичая „Калиница“ в Асеновград

Обичаят „Калиница“ е характерен само за Асеновград и е единствен по рода си в България. Началото на ритуала ще бъде поставено още днес в 17:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград.

До 19:00 ч. ще протече записване на калиниците и оставяне на нишаните. На следващата сутрин (24-ти юни, петък) от 08:00 ч. в Етнографската къща ще се състои ритуалното наричане за добър късмет.

В 09:00 ч. в храм „Свети Николай Чудотворец“ ще започне празнична литургия. Тя ще продължи до 9:30 ч., след което в 09:45 ч. ще се проведе връчване на грамоти и подаръци на калиниците в Градския парк до паметника на цар Иван Асен II.

Финалът на празника ще бъде поставен с музикалните изяви на детски вокални групи.

Обичаят „Калиница“, характерен само за Асеновград и единствен по рода си в България отново ще се проведе в пълния си вариант, след двугодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19.

Всяка година точно на Еньовден в града пристигат момичета от цялата страна, че дори и от чужбина. Малките моми, облечени в булчински рокли, шестват из Асеновград и пеят със звънливи гласчета песента „Вижте нашата калиница колко е красива“. Обичаят, в който Слънчовите невести обагрят града в бяло, се провежда, за да има здраве и мир в България.

Всяко от момичетата пък оставя своя нишан (гривна, колие, пръстен, фиба, диадема или друг аксесоар) вечерта преди празника в мълчана вода под открито небе.

На следващата сутрин точно на Еньовден, получава и своето наричане за какъв младеж, с каква професия, ще се омъжи, когато порасне.

 

Подобни статии

Top