Асеновград се обединява в кампания по засаждане на дървета

Десетки асеновградчани се обединиха около идеята за  създаване и облагородяване  на общите пространства в града чрез засаждане на дървета и озеленяване. Предложението се роди вчера в социалната група „За по-добър живот в Асеновград” и вече набира все повече последователи.

„Тъй като Общината раздава безплатно фиданки,  да използваме момента и да залесим градинките до паметника на Левски. Мястото е доста оголено. Там трафикът е голям и освен, че ще чистят въздуха, ще стане и по–красиво!!”, пише авторът на инициативата в социалната мрежа. „Общината предлага доста видове дръвчета, да решим какви да са и да подадем молба.”

Идеята е хората сами да се организират и да дадат своя принос за по-чист и зелен Асеновград, за по-красива градска  среда. „Искаме по–добър живот в града ни, нека помагаме това да се случва!!!”

„Все пак това е нашия град и ако не ние, кой друг би се погрижил за него!!!”

„Дано има желаещи, все пак това остава за града ни. Пишете ме и мен, участвам.”

„С вас съм, ще доведа дъщеря ми, за да посади дърво!”

Прегърналите тази идея дори вече мислят и как да се спре унищожаването на дърветата. Те са категорични,че за  да се опази красивия зелен облик на града е важно хората сами да положат усилия като засадят дърво или цвете.

„Трябва обаче да ги защитим и опазим някак. Родителите ми са засаждали преди и не са оцелявали,защото ги унищожават кой с кола,каруца или някои деца!”

„Единствения начин, хората да почнат да ценят нещо и да го пазят, е, когато и те са посели дърво, цвете или храст!!! Ще ги заболи, ако го видят смачкано или измъкнато!! Не ми е проблем да изкопая 30 дупки сама и да засяда 30 дръвчета/бивша спортистка съм/ . Но важното е хората да се включат, защото после ще пазят!!! Ще ценят труда на всеки, който е полагал усилия да е по–красив градът ни!!!”

Първата задача е планирана среща, на която да се уточнят видовете дървета, техния брой и местата, където ще се залесява. „Остават 10 дена, в които да се организираме и да решим къде и какви фиданки да се сеят, за да подадем молба!”, призовава авторът.

Подобни статии

Top