Асеновград се поклони на Рибната Света Богородица, изпрати я "на гости" на Бачковската й посестрима (СНИМКИ) - DC news

Асеновград се поклони на Рибната Света Богородица, изпрати я „на гости“ на Бачковската й посестрима (СНИМКИ)

С литийно шествие чудотворната икона бе отнесена до Бачковския манастир

Асеновград отбеляза и тази година тържествено големия християнски празник Преполовение. По традиция асеновградчани се поклониха на чудотворната икона на Света Богородица в храма „Св. Богородица – Благовещение“, по-известен като Рибната църква.

Тази година тържествената Архиерейска света литургия бе отслужена от викария на Пловдивския митрополит Николай Знеполския епископ Арсений. Той дойде в храма, придружен от свещеническия клир, като бе посрещнат в църквата от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев и местни свещеници.

След като отслужи литургията Арсений оглави литийното шествие с чудотворната икона на Богородица. Тя бе поставена на специална носилка, окичена с цветя. Под звъна на църковните камбани литията тръгна из града, водена от духовия оркестър на Съвместното командване на специалните операции, свещеници и придружена от множество вярващи.

Смята се, че който носи иконата или я докосне, ще получи изцеление, а който мине под носилката, ще се очисти от греховете си. Цветята от иконата също се смятат за чудотворни и сред приключването на празника жените си вземат по стръкче, за да го отнесат у дома.

1 2

Подобни статии

Top