Асеновград се поклони пред делото на Левски (СНИМКИ)

Кметът д-р Христо Грудев поднесе венец на паметника на Апостола

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев се поклони пред делото и героизма на Васил Левски в днешния ден, когато отбелязваме 149-тата годишнина от гибелта на великия български революционер.

Поклонението започна със заупокойна панихида в памет на Апостола, отслужена от асеновградски свещеници. Последва вълнуващо слово на доц. д-р Тодор Чобанов – историк, археолог, общественик и жител на Асеновград.

„Събрали сме се пред този крепък камък, за да се преклоним пред Апостола на свободата… На днешната дата във вече далечната 1873 г. той се издигна по стълбата не към бесилото, а към безсмъртието, защото със своята лична саможертва подпечата априлската клетва на нашия народ, че ще живеем в свобода или ще загинем геройски в битка за нея. Левски успя да претвори идеите в дела …Той беше този, който извървя пътя от скромен монах, до водач на цял един народ и вдъхновител на поколенията… Не е случайно, че няма български град без паметник на Апостола…Ние оставаме във вечен дълг към него…Стъпвайки по свободната земя трябва да знаем, че за нашата свобода Апостолът надяна оковите“, каза в словото си Чобанов.

Паметта на Васил Левски бе почетена с минута мълчание на колене от десетките присъстващи в Асеновград, застанали пред лика на великия българин. Церемонията завърши с химна на България.

На поклонението присъстваха заместник-кметът по хуманитарните дейности инж. Петър Петров, председателят на Общински съвет – Асеновград Драгомир Георгиев, народният представител д-р Иван Червенков, общински съветници, военнослужещи, общественици и граждани.

Цветя пред паметника на Васил Левски в Асеновград поднесоха и много деца.

Подобни статии

Top