Асеновград се поклони пред паметната плоча на Паисий Хилендарски

Зам.-кметът Петър Петров поднесе венец, програмата включваше и литературно четене в памет на отец Паисий

Заместник-кметът по хуманитарни дейности в Асеновград Петър Петров поднесе венец пред паметната плоча на Паисий Хилендарски в града. С това събитие бяха открити Паисиевите дни, посветени на създателя на „История славянобългарска“.

Слово в памет на Паисий Хилендарски произнесе Мина Христемова – уредник в Исторически музей – Асеновград. Тя припомни, че в града е оформена Паисиева гора – засадени са дръвчета за бившето лятно кино в града. Целта е да напомня на асеновградчани за делото на Хилендарския монах.

„Наш дълг е да съдействаме с всички сили и средства във формирането и създаването на така нареченото историческо съзнание. Верни са думите на дядо Вазов, че с делото на отец Паисий българската общност има история и става народ“, подчерта Христемова.

Тя изрази надеждата си традицията за почит пред паметта на Паисий Хилендарски, чието начало е поставено преди девет години, да продължи.

„Нека споменът за него да не е само ден в календара, а паметната плоча да е място, което ни събира в един момент. Много се надявам делото и завещанието на Паисий – ние да изградим и защитим правото си да в църква де четем на своя роден език – това послание да намери нов прочит, отзвук, значение в съвремието. Ние вървим в един глобален свят и сме част от него. Дали ще се съхраним като народ, или някой след време ще ни нарече „О, неразумни, юроде“, това е дилемата, пред което всички ние сме поставени днес“, каза в заключение Мина Христемова.

Програмата приключи с прочит от Изабела Шопова на кратък откъс от романа на Неда Антонова „Безмълвие“, посветен на житейския път на Паисий Хилендарски. Чрез книгата авторката се е опитала да изгради образа му – „тази неспокойна душа“, както казва Мина Христемова.

Подобни статии

Top