Асеновград се поклони пред подвига на Пере Тошев в навечерието на Съединението (СНИМКИ)

С поднасяне на венци и цветя асеновградчани отдадоха почит към 133-година от акта на Съединението. Тържеството започна с приемане на строя на  представителна рота от  военното формирование в града.

Асеновградският регион също има своите герои, благодарение на които днес живеем в обединена България, каза в словото си Иван Дуков, директор на Историческия музей в града.

Дуков отдаде значение и на участието на Пере Тошев, активен участник в Съединението.  Той посочи, че Пере Тошев е един от великите революционери от онова време, чието дело обаче оставя в сянка. Подобно на Левски той се залавя да създаде организирана мрежа и прокламира внимателно да се подготви обединението на Княжество България с Източна Румелия.

Празникът продължава и в селата Конуш и Новаково, където пред църквата „ Св. Атанасий”, ще бъдат поднесени цветя на признателност пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета, а в село Новаково, пред паметника на поп Ангел Чолаков.

На 6 септевмри  празничната програма включва фотоизложба, подредена в залата на Историческия музей в града и  концерт на ТФ „ Етноритъм” от 11:30 ч., пл.„ Акад. Николай Хайтов”.

Подобни статии

Top