Асеновград се поклони пред саможертвата на своите Освободители (СНИМКИ)

Признателните асеновградчани отрупаха паметника на генерал Дандевил с венци и цветя.

Десетки асеновградчани се поклониха пред  паметника- барелеф на генерал Виктор Дандевил днес. Поводът е 142 години от Освобождението на някогашна Станимака от Османското владичество.

Официални лица и граждани поднесоха венци и цветя. На официалната церемония присъстваха кметът д-р Христо Грудев, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, представители на администрацията, политически партии и граждани.

Честването на знаменателната дата започна с концерт на представителен духов оркестър на ВВС – Пловдив и почетен караул на военното формирование в града. Свещеници от духовната околия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите войни в освободителната война.

С кратък анонс към деня 18 януари 1878 година Мина Христемова, уредник в Историческия музей в Асеновград върна присъстващите към събитията от преди 142 години и последствията от тях.

 

“ Какво означава датата 18 януари за асеновградчани. Хората, преживели събитието го отразяват по всякакъв начин. За Освобождението пише в черковните и славянски книги като знакова дата и преломен момент в историята на някогашна Станимака. Но историята не се случва за един ден.

Когато Асеновград посреща генерал Дандевил и неговата войска това не означава, че е дошла истинската свобода. Старата Станимака тепърва има много задачи за решаване, защото истинският диктат в града е наложен от гръцкото население. От тук насетне, в продължение на 50 години българите в Станимака водят битка за икономическа, религиозна и културна независимост. 

И днес, когато прекланяме глава пред делото на ген. Дандевил, нека да кажем, че той само е отворил вратата кък един дълъг път за извоюване и отстояване на Свободата“, каза в словото си Мина Христемова.

Признателните асеновградчани отрупаха паметника на генерал Дандевил с венци и цветя. Той се издига близо до мястото, където е бил посрещнат, заедно с щаба си на 18 януари 1878 година от местното население с хоругвите на православните храмове и тържествения звън на църковните камбани.

Паметникът е изграден през 1970 година по инициатива на децата в Асеновград.

Подобни статии

Top