Асеновград ще има доброволчески отряд по подобие на „Пловдив 112“

Нови три доброволчески отряди ще бъдат сформирани в областта

Асеновград също ще има отряд от доброволци, които да подпомагат работата на пожарникарите и спасителите при големи пожари и бедствия от всякакъв тип. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Георги Мангараков.

Доброволческият отряд ще бъде сформиран по подобие на пловдивското доброволческо формирование „Пловдив 112“. Проведени са разговори с община Асеновград, откъдето има съгласие за създаване на това формирование.

Още два отряда от доброволци ще има в областта. Единият ще бъде в Садово, където вече действа подобна структура, наброяваща 10 души. Толкова е минимумът от доброволци, за да бъде създаден такъв отряд, поясни Мангараков. Според него обаче, вече е постигната договореност с община Садово отрядът да се разшири, тъй като имало желаещи да се включат в него.

Доброволци ще подпомагат работата на огнеборците и в община Лъки, където опасността от горски пожари е голяма.

Отрядите ще се сформират със заповеди на общинските кметове

Очаква се трите нови доброволчески формирования да бъдат създадени със заповеди на кметовете на трите общини до 1-2 месеца, а след това да бъдат обучени и оборудвани с необходимата екипировка. Според шефа на пловдивската пожарна те много биха подпомогнали работата на огнеборците и на отряд „Пловдив 112“. От миналата година пловдивският кмет е разрешил пловдивските доброволци да помага на пожарникарите и при бедствия извън община Пловдив и така те са се включили в гасенето на големи пожари и в областта.

Комисар Мангараков напомни, че от десетина години вече няма гасачески групи по селата, които да подпомагат работата на пожарникарите при големи горски пожари. В гасенето на огнената стихия винаги се включвали и представители на населението, но членовете на тези гасачески групи вече били много възрастни, обясни шефът на пловдивската дирекция на пожарната.

В момента единствените, които подпомагат огнеборците при гасенето на големи горски пожари, са сформираните групи към държавните горски стопанства, допълни комисар Георги Мангараков.

Подобни статии

Top