Асеновград стяга винения конкурс, станимашкият мавруд със специална награда

63 винопроизводители от Асеновград

и страната се включиха в ежегодния конкурс „Най-добро домашно вино“. Срокът за подаване на проби изтече вчера. Освен от региона, тази година асеновградската винария приема участници от Крумово и Брестник. В 26-то издание на надпреварата своя майсторлък ще премерят и представители от Варна и Троян.

Традиционно най-много са участниците с червени вина, като броят им е близо 50.  Рекорден е броят на пробите от сорта мавруд тази година.  За първи път в историята на конкурса прочутият станимашки елексир  ще бъде удостоен със специалната награда на името на баш винаря Никола Македонски.

Асеновградчани пазят спомена за него като участникът с най-много спечелени първи награди на местните конкурси за домашно вино, най-стария винар и бохем в града.

Общо 1240 лв., както и две бурета по 50 литра ще раздаде община Асеновград като награден фонд. Победителят ще бъде определен от дегустационна комисия на 31 януари, когато ще се проведе конкурсът на площад „Академик Николай Хайтов“.

В празничната програма ще се включат  Ненчо Балабанов, оркестър „Колорит“, танцова формация „Етноритъм“ и Юнашкият тиган на Ангел Ангелов.

Тържествата започват

със шествие на винопроизводителите от  паметника на Аристи Чорбаджака до църквата „Св.Богородица” – Рибната. Там ще бъде произведен ритуалът „Вино от чешма“.

Точно по обед на площада майстори на прочутите станимашки сармички ще подредят красиви блюда  в шестия кулинарен конкурс, когато ще бъдат наградени и победителите.

За пета поредна година станимашката Винария се съпътства и от национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта“. Участниците тази година са над 100, а награждаването ще бъде  на 29 януари в Градската библиотека „Паисий Хилендарски“.

Празникът на виното в Асеновград ще продължи и на 1 февруари с народно веселие и пехливански борби в местността „Свети Трифон“.

 

 

Подобни статии

Top