Асеновград тегли нов заем с подкрепата на БСП И ДПС, ГЕРБ с декларация

Според ГЕРБ  общината е застрашена от фалит

Община Асеновград ще тегли заем от  близо 5 милиона лева, след като предложението на кмета д-р Емил Караиванов беше подкрепено с гласовете на БСП и ДПС.  За новия общински кредит гласуваха 18 общински съветници. Групите на ГЕРБ, Народен съюз и „Зелените” не дадоха съгласие чрез вота „Въздържал се”. Това е оптималният вариант, който администрацията избира, за да приключи успешно мащабния екологичен проект за рехабилитация на ВиК мрежата.

Поемането на нов общински дълг предизвика близо половин часов дебат в залата на местния парламент. В самото  начало на разглеждане на докладната записка Костадин Яков прочете изявление от групата общински съветници на ПП ГЕРБ.

По този проект поетите дългове на Община Асеновград възлизат на 13, 6 милиона лева. Сега се иска нов заем от 4, 8 милиона. Кой ще върне тези пари”, попита риторично от трибуната съветникът от ГЕРБ.

Според опозицията сегашното управление води Асеновград  към прага на фалита, след като общината бъде „заробена” с поредния общински дълг.

Водният цикъл в Асеновград докара нов заем на общината

В своя защита кметът на града д-р Емил Караиванов обясни, че предлаганата сума, която общината ще тегли е одобрена от Министерството на финансите, а парите ще се използват за разплащане на стари дългове.

„Не знам защо „видимите резултатите” от проекта за Воден цикъл ви смущават”, обърна се към групата на ГЕРБ градоначалникът. Той увери съветниците, че общината регулярно изплаща всички кредити, а в момента наличната сума по сметките й възлиза на 8 милиона лева.

В 21 век да спорим, че теглим заем за инвестиции е несериозно” , коментира и д-р Светозар Шуманов от СДС. „Ще спестим 120 хиляди лева за годината, като изтеглим тези пари, за да покрием стари дългове”, защити кметското предложение синият съветник.

Спорът предизвика тегленето на  безлихвен кредит с максимален размер от 4, 8 милиона лева, който ще бъде за сметка на централния бюджет. Дългът ще се изплаща до края на следващата година, като сумата от месечни вноски ще бъде от собствени приходи и общата изравнителна субсидия.

Подобни статии

Top