Асеновград в сезона на топлото:Дървата за огрев се харчат по 40 лева на кубик, ама на склад в гората

 Най-евтиният, но и най-трудният начин за снабдяване с дърва е хората сами да организират добива на дървесина.

До 45 лева стига цената на кубик дървен материал за огрев, който се предлага от горски склад, собственост на  Горското стопанство в Асеновград. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Тези дейности се заплащат допълнително от купувача.

До момента 760 домакинства са получили заявените количества. До домовете им вече са транспортирани 6300 кубика закупена  дървесина. Това е с 30 % повече спрямо същия период на миналата годината. За сравнение до октомври  2017-та са доставени 5300 кубика дърва.  Ръст тази година има в броя на желаещите да получат дърва за отопление. Миналата година семействата са били 630, което е с 20 на сто по-малко.

“ Всяка изминала година заявките за доставка на дървен материал от физически лица се увеличават, но въпреки това те се изпълняват. Стараем се да даваме с приоритет дърва за населението“, коментира директорът на ДГС-Асеновград инж. Слави Богутев.

Най-сериозна  е нуждата от дървен материал във високопланинските села.

Там населението в повечето случаи е възрастно и с ниска покупателна способност. Затова търговци и прекупвачи  нямам интерес да развиват дейност в населени места като Три могили, Мостово, Добростан, Косово. В тези села предпочитан вариант е закупуването на добити дърва за горене от горските складове.

Най-евтиният, но и най-трудният начин за снабдяване с дърва е хората сами да организират добива на дървесина. Количествата се разпределят по равно от горските служители, като могат да бъдат между 2-3 кубика до 10  кубика за едно домакинство и всеки сече там, където му е определена територията и количествата, които са му разрешени. А цената е по лев за добит кубик дървен материал.

От горското стопанство за категорични, че ще задоволят нуждите на всички, които тази година са решили да се топлят на дърва. За да няма дефицит на дървен материал вече е засадена и новата реколта на площ от 850 квадратни метра, които ще осигурят количества и за първите месеци на новата година.

 

Подобни статии

Top