Асеновград в топ 10 по финансова устойчивост сред общините в страната

Анализът на Министерството на финансите е за третото тримесечие на 2020 г.

Министерството на финансите на Република България публикува данни за финансовото състояние на общините през третото тримесечие на 2020 г. Анализът показва, че Асеновград е сред първите 10 най-добри по финансова устойчивост в страната. Градът се нарежда до големи общини, като София и Пловдив, които са областни центрове. Успехът е постигнат благодарение на неуморната и упорита работа през последната една година на кмета на града доктор Христо Грудев и неговия екип. За сравнение, спрямо същия период на 2019 г., когато започваше новият управленски мандат, община Асеновград не е била в тази класация.

На сайта на министерството са публикувани и данни за общините със съгласувани планове за финансово оздравяване. Комплексният анализ на показателите за финансова самостоятелност, финансова устойчивост и инвестиционна активност, просрочени задължения, поети ангажименти и задължения за разходи за третото тримесечие на 2020 г. показва, че с най-добри параметри на тези показатели са: Челопеч, Панагюрище, Девня, Ямбол, Столична община, Пловдив, Божурище, Угърчин, Асеновград, Търговище.

Факт е, че община Асеновград е извън класацията и на тези, с най-голям дял на просрочените задължения, спрямо годишните разходи, и с отрицателно бюджетно салдо към края на третото тримесечие на 2020 г.

„Все още предстои много работа за подобряване на финансова стабилност на общината. Това, че се нареждаме сред общините с добри показатели означава, че политиката ни на управление е правилна и Асеновград се движи нагоре в развитието си. COVID кризата изигра много негативна роля в плановете и идеите, които планирахме да реализираме през изминалата година. И това не касае само Асеновград, а почти всички общини в България. Въпреки това, общината успя да се класира сред най-добрите“, коментира темата кметът на града доктор Христо Грудев.

Подобни статии

Top