Асеновград "замръзна" под воя на сирените за 2-ри юни - DC news

Асеновград „замръзна“ под воя на сирените за 2-ри юни

Вълнуваща програма изнесоха директорът, ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград

Асеновград „замръзна“ за няколко минути, когато воят на сирени в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България огласи града. Асеновградчани оставиха дейностите си и се спряха, за да отдадат почит на героите.

С митинг-поклонение бе отбелязан 2-ри юни в града. Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Асеновград се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Събитието започна в 11:40 ч. пред паметника на безсмъртния революционер в Асеновград. Постаментът е ситуиран в парка до ОУ „Христо Ботев“. Литературна програма изнесоха ученици и учители от едноименното учебно заведение. Слово произнесе и Лилия Венева – директор на същото училище. На почетен караул пред паметника на гениалния поет, публицист и борец за национална свобода застанаха военнослужещи от Военно формирование 24 490.

С поклон пред делата на Ботев кметът на Асеновград доктор Христо Грудев поднесе венец пред извисяващия се величествен постамент на Ботев.

„Днес страната ни отбелязва Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България! Уважаеми съграждани, достойният подвиг на нашите предци не бива да се забравя, а историята трябва да ни служи за урок за действията и решенията ни. Бъдете здрави и силни. Нека всеки от нас гордо представя българската нация пред света, давайки най-доброто от себе си. Нека в минутите на несигурност достойните постъпки на Христо Ботев ни дават сила да продължим и заедно да градим бъдещето на нашия силен народ!“, отправи посланието си към жителите на общината кметът Грудев.

Почит на поета-революционер отдадоха и директори на дирекции, служители на община Асеновград, общински съветници, представители на политически партии, различни организации, ученици от асеновградски училища и граждани.

Освен градоначалникът, венци и цветя поднесоха зам.-кметът инж. Петър Петров, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, военнослужещи от Военно формирование 24 490, политически партии, обществени организации, детски и учебни заведения и граждани.

На 2-ри юни през 1876 г. големият български поет и революционер намира смъртта си в битка за родината в подножието на връх „Вола“, където е улучен смъртоносно от куршум.

Тази година отбелязваме 146 години от гибелта на Ботев и неговата чета. Словото и делата му остават безсмъртни, за да ни напомнят за великата саможертва и любов към Отечеството.

 

Подобни статии

Top