Асеновградчани бранят зелена зона с протест (СНИМКИ)

Жители на квартал „ Христо Ботев” в Асеновград протестират срещу застрояването на зелена площ. Паркът се намира на кръстовището между улиците „Сливница”,, „Бузлуджа” и „Искра”.

Мястото от десетилетия е зелена зона и е единствената на територията на квартала. Реакцията на хората е след решение на общинския съвет в града, с което мястото се променя от зеленина в парцел за застрояване.

По думите им там ще се построи 5-етажна жилищна сграда, което ще наруши целостта на парка и ще затвори част от улицата. „Тук има проект за изграждане на кооперация, която ще е с височина 20 метра.

Пространството в района е малко, къде ще се паркират всички тези автомобили”, питат жителите от квартала. Те недоволстват срещу застрояването в района, защото според тях улицата е прекалено тясна за още блокове.

„Живея тук от 65 години и една от причината да остана в този квартал е, че е тих и спокоен, но той вече явно няма да бъде, след като предстои строеж на 5 етажен жилищен блок в близост до нашият дом“, възмутено коментира гражданин.

Хората настояват зелената площ да се облагороди и да се изгради детска площадка и кът за отдих. В момента най-близките детски площадки са на няколко километра – в центъра на града и на „Баделема”.

В квартала живеят над 500 души, повечето са млади семейства с малки деца. В защита на единствената зеленина в района в Деня на детето те подготвят и протест. Недоволството си гражданите са изразили и пред местната власт.

В подписка, депозирана до председателя на Общинския съвет, хората настояват съветниците да преразгледат своето решение от 25 октомври миналата година. Те са категорични, че ако местната власт не отмени промяната на ПУП-а и процедурата не бъде спряна, ще сезират Европейския съд в Страсбург.

„Подписката е внесена на 25 май и е подкрепена от 310 подписа. Отнесъл съм случая към общинска администрация и очаквам становище от служителите на кмета”, обясни председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев. След това престои казусът да бъде дебатиран и в зала, каза още Георгиев.

Освен подписката, асеновградчани организират и протестен концерт-митинг в градинката от северната страна на Палеонтологичния музей в Асеновград, намираща се на улица „Сливница“ №35 – на завоя за квартал Баделема. Протестът ще се проведе на 1 юни от 17:00 часа.

Подобни статии

Top