Асеновградчани искат паметници на подп. Валентин Терзиев, актрисата Надя Тодорова и Таню войвода

Граждани са отправили трите предложения до общината

В община Асеновград са постъпили няколко идеи за изграждане на паметници, бюст-паметници или паметни възпоменателни плочи. Инициативата е изцяло гражданска.

В единия случай, инициатори искат изграждане на паметна плоча на актрисата Надя Тодорова. Тя е родом от Асеновград и бе известна като „Голямата актриса на малките роли“. За тази идея обаче няма официално входирано искане или предложение, а просто е проведен неформален разговор по телефона с главния архитект на общината Петко Прокопиев.

Друга инициатива касае изграждане на паметник на Таню Войвода. Той е загинал в Асеновград и е известен като революционер, отдаден на честта и Родината. За реализирането на идеята е постъпило официално писмо от граждани, които към момента нямат точна представа за проект и място къде да бъде положен паметникът.

Третото предложение е на инициативен комитет за издигане на паметник или изграждане на мемориална плоча в Асеновград (и в Шабла) на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев. В предложението се посочва място, а именно – южната част на кварталната градинка в квартал „Свети Георги“ до „Каварджията“, на почетно разстояние от паметника на Христо Ботев. Финансирането за изграждане, благоустрояване и поддръжка на мястото се планира да бъде от семейството и дарения на граждани.

Главният архитект на Асеновград Петко Прокопиев е посъветвал инициативните комитети да се свържат със специалисти – скулптори, които могат да подпомогнат реализирането на идеите им с професионално мнение за визия, място на позициониране и приблизителна необходима сума за изпълнение, като им е предоставил и контакти. Следващата стъпка е на гражданите – вече окончателно готовите предложения да бъдат входирани писмено в община Асеновград и съответно – разгледани, обсъдени и да получат одобрението на Общинския съвет и на гражданите, след което да се пристъпи към изпълнението им.

Подобни статии

Top