Асеновградчани настояват за дебат срещу застрояването на зелени площи

Жители на квартал „Христо Ботев” в Асеновград настояват Общинският съвет в града да проведе обществен дебат срещу унищожаването на зелените площи в града.

Повод за исканата дискусия е промяна на статута на терен в квартала, който след решение на местния парламент от зелена зона е обособен в парцел за застрояване.

Подобно обсъждане трябва да включи изслушване на заинтересуваните страни и реални перспективи за отмяна на решението. Това поискаха днес от трибуната на Общинския съвет представители на инициативния комитет, свързани с казуса.

В нарочна декларация, те категорично заявиха, че ще предоставят доказателства в защита на тяхната позиция. Тече и подписка, в която до момента са се подписали  над 450 души.

Сегашният парламент в Асеновград трябва да избере дали публичната дискусия да се проведе като извънредно заседание или да бъде включена като първа точка в дневния ред на сесията през месец юли.

Само преди десет дни  жителите на квартал „Христо Ботев” организираха митинг-концерт в защита на единственият зелен терен там.

Паркът се намира на кръстовището между улиците „Сливница”, „Бузлуджа” и „Искра”.

Мястото от десетилетия е зелена зона, но след решение на съветниците, с  което  се променя от зеленина в парцел за застрояване, там ще се построи 5-етажна жилищна сграда, което ще наруши целостта на парка и ще затвори част от улицата.

„Настояваме управата на града да обърне внимание и да намери законова форма да запази единственото зелено петно в квартала”.

Хората искат зелената площ да се облагороди и да се изгради детска площадка, младежки фитнес и кът за отдих.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top