Асеновградчани с анкета за избор на „Почетен гражданин“

Импровизирано гласуване за избор на почетен гражданин на Асеновград се заформя в групата „За по-добър живот в Асеновград“.

Идеята вече набира скорост  и е подкрепена от  десетки граждани. „Избира се почетен гражданин на града. Кандидатурите са три. Победителят се избира с тайно гласуване на общинския съвет. Едва ли съветниците ще ни потърсят,  за да проверят нашите предпочитания  кой олицетворява представите ни за почетност, а и няма платформа, през която можем да гласуваме“, написа авторката на идеята Марина Георгиева.

Тя призовава всички, които имат отношение към културния живот в града да се включат в допитването като гласуват в социалната мрежа за предпочитания от  тях кандидат с кратък коментар за избора си. „Отношението към културата предопределя бъдещето ни!”

Три са предложенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград” тази година. Като поетеса, педагог и артист Сдружението на творците номинира  Мариана Дафчева. Подкрепят я НЧ „Родолюбие” , на което тя е председател,  Синдикатът на българските учители, Ново Арт общество и 258 граждани.

„Всичко е любов“ е филмът, който превръща Иван Иванов в секс символ на българското кино. Освен Радо от „Всичко е любов“, той играе и Асен в „Лавина“ , Вас/Христо в „Комбина“  и Траян в „Мярка за неотклонение“. Любимият на поколения българи актьор е родом от Асеновград и също е предложен за престижната награда.

Писателят Петър Динчев е третият номиниран за званието. Роден  в с. Патриарх Евтимово,  отраснал  в Асеновград, където е учил от първи до 11 клас.

Автор на книгите  „Няма греховна любов“, „Диво чувство“, „Къде го чукаш,къде се пука“, „Малка вселена, „Когато душата ти плаче“ и още множество творби. Носител на високи отличия като ордените „Кирил и Методий“ и „1300 години България“. Негови творби са излизали в Австрия, Беларус, Молдова, Русия и други страни.

Гласуването за почетен гражданин на Асеновград ще бъде на 16 май, по време на заседанието на Общинския съвет. Според регламента изборът е таен, без коментар и влиза  като първа точка в дневния ред на сесията.

 

 

Подобни статии

Top