Асеновградчанин показва колекцията си от декоративни писани яйца от цял свят в Карлово - DC news

Асеновградчанин показва колекцията си от декоративни писани яйца от цял свят в Карлово

Поводът е предстоящият Великден и Европейските дни на художествените занаяти

В Европейските дни на художествените занаяти Историческия музей и ЕК „Старинно Карлово“ канят всички на изложбата „Великденска палитра“. Тя представя част от голямата колекция на асеновградчанина Димитър Арнаудов от рисувани и декорирани яйца от цял свят, събирана в продължение на три десетилетия.

Димитър Арнаудов е роден в Асеновград. Възпитаник е на Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”. Завършва богословие в Солунския университет Аристотел. В продължение на пет години специализира богословие в Швейцария и Белгия. В Швейцария специализира канонично право в университета във Фрийбург, а след това и в центъра Шамбези край Женева. Говори пет езика. Освен с музика се занимава и с поезия. Негови стихове са преведени и на руски. „Сладкогласни ирмоси” е първият самостоятелен диск на младия богослов и църковен певец, а преди него заедно с Валери Попов издават компактдиска „Lux in tenebra“, който е един от най-успешно продаваните дискове с църковна музика у нас.

За себе си той казва, че е полиглот, богослов, преводач, църковен певец, колекционер и пътешественик. Показва за първи път част от своята колекция от декоративни яйца и избира град Карлово за това важно за него събитие.

„Събирал съм колекцията си от всички крайчета на света и на нашето Отечество България. Повече от три десетилетия към нея се добавят непрекъснато нови и нови експонати и реших, че е дошъл момента да споделя тази красота с любезната карловска публика.“, казва асеновградчанинът.

Изложбата ще бъде експонирана в музея от 4 до 20 април 2023 г.

Подобни статии

Top