Асеновградско сдружение с инициатива срещу моторите в планината - DC news

Асеновградско сдружение с инициатива срещу моторите в планината

Въпреки забраната и ограниченията да се карат мотори и АТВ-та разорани туристически пътеки има в почти всички български планини.

Заради мотоциклетисти в района около Асеновград пътеките са в отчайващо състояние. За това алармират планинари от сдружение „Устремени“.

„Типичен пример как едно удоволствие и спорт могат да се превърнат в инструмент, чрез който, да станеш най-недолюбвания посетител на планината. При търсене на диалог, обикновено удряме на камък, защото тези хора нямат организиран клуб (както вероятно е и в цяла България). При всички положения обаче, тяхната дейност по маркираните туристически пътеки е неприемлива, затова ще се търсят начини за спазване на правилата и иницииране на законодателни инициативи за рестрикции на подобен тип дейности в планината“, коментира председателят на сдружението Ивайло Мирчев.

Със Закона за горите е въведено ограничение за движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV), на които се разрешава да се движат само по трасета, които са специално обозначени по ред, определен със специална наредба.

„Както не може мотор да се движи по пешеходна алея в града, така не може да се кара по маркирана пътека за пешеходен туризъм, защото тази пътека е пешеходната алея в планината“, казва Мирчев.

От сдружението апелират  гражданите, когато станат свидетели на нарушение в границите на  горската територия да се обръщат на тел. 112, който има специализиран център в ИАГ с цел своевременно извършване на проверка, установяване на нарушителите и предприемане на всички законосъобразни действия.

За случая ще бъде уведомена и Регионалата инспекция по опазване на околната среда в Пловдив.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top