Асфалт втора употреба живее втори живот в пловдивско село

Старият асфалт от ремонта на магистрала „Тракия“ живее втори живот.

Със свалената от аутобана настилка вече са   ремонтирани над 20  улици в селото на щъркелите. С купчините черна фракция, в каквато се превръща фрезованата  настилка, се изравняват пътищата в селото.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров отиде на място, за да види как машините на подизпълнители на БДЖ насипват ул.“Люлин“ в Белозем. Той бе придружен от кмета на селото Иван Тачев.

„В момента се решава най-големия проблем на селото ни. 21 улици в Белозем вече са засипани  с фрезован асфалт даден безвъзмездно от АПИ. Заслугата за осигуряването му е на кмета Гуджеров. С асфалта  ще бъдат засипани  още  5 улици, а след това ще се  валират. Може да е нетрайно, но пък е качествено. Нещата може да се случват бавно , но все пак се случват“, категоричен бе кметът Тачев.

Той сподели, че вече приема поздравления от жителите на селото за „новите“ улици.  Инвалиди и  майки с колички вече свободно може да се предвижват по новонасипаните улици, което досега е било невъзможно.

„От години пътната настилка в Белозем е в много лошо състояние. 20 000 тона свален от магистралата асфалт вече са използвани   за настилка на калните улици в селото с около 5 хиляди жители. 80% от улиците в селото са в окаяно състояние със зейнали кратери, за които асфалтът втора ръка няма да стигне“, отбеляза Иван Тачев.

„Фрезованият асфалт е отпадъчен материал , а срокът на издържливост зависи от атмосферните условия и натоварването на пътния участък. Макар и стар, той трябва да издържи поне две години. Поздравявам кмета Тачев за усилията, които положи , за да осигури  транспорт за извозването  на  асфалта до всяка улица“, коментира общинския кмет Павел Гуджеров.

Белоземският кмет благодари на  Венко Пачов  и Стоян Стоянов за оказаното безвъзмездно съдействие при насипването на уличната мрежа в селото.

Междувременно машините на ОП „Благоестрояване и превенция“  стартираха работа по новоизграждането на ул.“Георги Атанасов“ в Белозем. Тя е с дълга километър, а ремонтът й ще струва на общината 80 000 лв. Предстои и ремонт на ул.“Иван Михов“ на стойност 26 000 лв.

Подобни статии

Top