Аскетична светица почитаме днес. 8 чудесни имена празнуват - DC news

Аскетична светица почитаме днес. 8 чудесни имена празнуват

Ето кой празнува имен ден днес

Православната църква почита днес Света Емилия

Света Емилия произхожда от богат благороднически род. Тя е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики и на Св. Макрина, както и на още пет дъщери и трима синове. Двама от синовете й — епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски също са обявени за православни светци.

След като децата й напускат дома си, светицата и най-голямата й дъщеря основават женски манастир.  Емилия разделя семейното имущество между децата си и освобождава робите и робините. Много от освободените робини се присъединяват към тях. Те се отричат от света и така се образува девически манастир, където те всички живеят под един покрив и делят всичко по равно, като не се прави разлика между бедняк и благородник.

Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, тяхната храна – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете й. Обявена е за блажена.

Тези факти от живота ѝ напомнят за красотата на взаимопомощта, благотворителността и милостта, които по един или друг начин исторически са вплетени в повечето имена.

Името Емилия е женският вариант на Емил, което идва от латински (aemilius), и значи съперник.

Имен ден празнуват всички, кръстени с имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емилияна, Емо, Ема.

Подобни статии

Top