Атанас Костов към кмета Здравко Димитров: Гранада е 400-хиляден град, но има трамваи и метро - DC news

Атанас Костов към кмета Здравко Димитров: Гранада е 400-хиляден град, но има трамваи и метро

Известният пловдивски адвокат и общественик Атанас Костов излезе с обръщение към кмета

на Пловдив Здравко Димитров в социалната мрежа. Поводът са думите на градоначалника за това, че за да има Пловдив градска железница и тя да е ефективна, градът под тепетата трябва да има минимум 1 милион жители.

Ето пълния текст на обръщението, публикувано от адвокат Костов във Фейсбук профила му:

Уважаеми г-н Здравко Димитров,
Ние, гражданите на гр.Пловдив разбираме от еднo Ваше изказване, бурно цитирано от пловдивските медии, че един град, за да има градска железница, трябва да има минимум 1 милион жители, “за да е ефективна”!
Уви господин Димитров – знаем, че във вашата партия четенето не е приоритет, но ето малко факти не за втория, а за 4 по големина град в Испания, не за друго, а за да можем за пореден път да илюстрираме Вашата некомпетентност!
Гранада, г-н Димитров, е административен център на област Андалусия. Жителите му(заедно с тези на областта) са толкова, колкото в Пловдив – около 400 000. Този град разполага със следната инфраструктура:
– Гранада има топ модерен трамваен транспорт, който е общински, електронен и екологичен. Тук мисля е ясно, че Гранада никога не е била глобявана с 800 000лв. за нереализиран транспортен проект! Повечето пространства между трамваените линии са затревени – “научна фантастика” нали г-н Димитров!?
– Гранада има лифт – тя е и топ ски курорт – т. е има силно развит спортен туризъм. Между другото Гранада има свръх модерен(малък) стадион за 19000 души, който Пловдив няма!
– Гранада има летище, обслужвано от таксита, рейсове и ….метро. Представяте ли си три вида транспорт до летището – до летище с повече от два полета седмично!?
– Гранада има метро въпреки, че там има две реки (не една), т.е подземни води, неподходяща почва, гранитни хълмове и т.н.;
– Гранада е част от “ЮНЕСКО”(а дори няма история на 6000 години). Тя се слави със своята средновековна мавританска архитектура – крепостта Алхамбра и не само(без античен театър, античен стадион, разкопки на всяка крачка, т.е нищо общо като древност с Пловдив)! Всичко това ни води на извода, че тя има и топ културен туризъм без скоро да е била “Европейска столица на културата”!!? Дали й е нужно, при обстоятелството, че къщите в стария град на Гранада са реставрирани, не тънат в разруха и определено не са превърнати в поредния кич, роден от “вкуса” на някой новоизлюпен “бизнесмен”!
– Гранада има “Bike station”, т.е “гара за велосипеди”, от която можеш да си наемеш колело, общинско колело! Интересното е, че две от най-големите фабрики за колела в Европа са в Пловдив, а Вие г-н Димитров нямате “bike station”!?!?
Та господин Здравко Димитров, ключът към успеха на най-стария град в Европа се нарича образованост, експертност, екология, опазване на историческото наследство, транспорт и култура! Само така един кмет може да превърне града си в такова съкровище като Гранада!
P.s: забравих да спомена – Гранада не е презастроено, бетонено, грозно, мръсно, многоетажно гето и въздухът й е кристално чист, т.е никога не е осъждана за обратното!
Интересно ми е също така, какво Гранада прави с пловдивския бюджет от 520 милиона на година.
Благодаря!

Подобни статии

Top