Атанас Кръстев: Иван Костов е гробокопачът на СДС

Атанас Кръстев

Днес е рожденият ден на пловдивската „Подкрепа“

„За мен Иван Костов е гробокопачът на СДС. Не е само той естествено, в никакъв случай не искам да го обидя или да подценя неговия капацитет и възможности, които той е имал, включително и като министър-председател. Оттам насетне обаче, спиралата, която се създаде, не само не се прекъсна, тя доведе до това положение“. Това заяви днес лидерът на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, коментирайки състоянието на дясното в България.

„Смъртта на Съюза на демократичните сили на практика настъпи много отдавна. Това стана, след като Костов създаде една партия което за съжаление за нас не беше правилния модел“, допълни Кръстев.

Той прогнозира, че може би ще има нов политически модел

и това би било най-правилното на този етап. „Когато говорим в момента за дясно и за ляво, не означава, че ако си десен, не можеш да водиш леви политики и обратното. Важното е да водиш политики, които да са в интерес на държавата, защото тя е притисната от доста сериозни фактори. Един от тях е бедността, която е свързана с националната сигурност на страната“, посочи синдикалният лидер.

Той подчерта, че разкриването на нови работни места в Пловдив, не означавало, че икономиката е в добро състояние. За тях нямало желаещи заради ниското заплащане. Затова трябвало да се повишат доходите и стандарта на българина. Това би довело до по-силна икономика, смята синдикалистът.

Кръстев припомни, че на днешния ден преди 28 години

е създадена първата организация на КТ „Подкрепа“. Това става на 23 ноември 1989 година в Пловдив. „В началото бяхме неформална организация, а после, на база на нашите структури, беше създадена структурата на СДС“, разказа той.

По думите му именно „Подкрепа“ е в основата на първата стачка в България по време на прехода – на 800 работници от тогавашното предприятие за алуминиеви профили в Пловдив ТКМК „Райчо Кирков“. Протестът бил в началото на 1990 година заради неизплатени заплати.

Пак от редиците на „Подкрепа“ излиза и първият демократично избран кмет на Пловдив Гаро Томасян. А после пак структурите на Конфедерацията били в основата на барикадите на Сточна гара по време на Жанвиденовата зима.

Днес в пловдивската „Подкрепа“ членуват над 6000 души, 1700 от които само в образованието и социалната сфера. Сега синдикатът акцентира върху борбата с дискриминацията на работното място и по-бързото изплащане на задълженията към работниците във фирмите в несъстоятелност.

Подобни статии

Top