Атанас Кръстев: За нас протестите са спонтанни

От „Подкрепа“ подозират картел на пазара на горивата

„Нямаме доказателства, че протестите в страната са платени. За нас те са спонтанни, защото на хората им омръзна  това, което се случи“. Това заяви на пресконференция днес лидерът на Регионалната структура на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев.

Според него това, което се случи след първоначалното недоволство срещу високите цени на горивата, а именно рязкото падане на стойността им по бензиностанциите, говори за съществуването на картел между основните играчи на пазара.

По думите на Кръстев исканията на протестиращите са напълно справедливи, тъй като има реално повишение на цените не само на горивата, но и на тока, данъците и таксите в страната. Синдикалният лидер обаче допълни, че омбудсманът Мая Манолова, която провежда по-скоро лява политика, поддържа връзки с част от недоволните.

„Лично аз считам, че предсрочни избори сега няма да има. По-скоро ще са след изборите за евродепутати или по-късно“, отговори на въпрос на DCNEWS Кръстев, в деня, в който се отбелязват 29 години от учредяването на структурата на КТ „Подкрепа“ в Пловдив.

Протест в защита на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 готвят от „Подкрепа“ в столицата

Лидерът на местната структура съобщи, че на 29 ноември в столицата синдикатът организира масов национален протест в подкрепа на електроенергетиката от лигнитни въглища и по-специално на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2. „Искаме тази електроцентрала да се запази, тъй като тя дава над 40% от електричеството в страната. Дори АЕЦ „Козлодуй“ дава около 20 на сто“, посочи Кръстев. Според него протестът в София ще предшества Срещата на 24-те за климата в Катовице. „Вредните емисии, които в момента плащаме, започнаха първоначално от 12 евро и вече са достигнали 25 евро. В момента дълговете на централата в надхвърлят 800 млн. лева и ще нарастват“, прогнозира той.  

1 2

Подобни статии

Top